Mijn hond loopt een beetje gek, zou hij pijn hebben?

“Hij gaat nog graag wandelen, dus hij zal geen pijn hebben.”

Ze kunnen het ons natuurlijk niet vertellen, maar bedenk je dat een volledig gezonde hond, volledig normaal zou moeten bewegen. Wat dat nu precies inhoudt, lijkt soms niet altijd heel duidelijk te zijn. Als je hond altijd of reeds lange tijd anders loopt, kan het je zelfs helemaal niet meer opvallen… Maar toch valt het anderen, vnl deskundigen wel degelijk op. Bedenk dat als een hond niet normaal beweegt, hij wel degelijk ergens last van ondervindt, enerzijds last door de oorzaak van het manken en anderzijds last door het abnormaal bewegen!

“Hij is al een jaartje ouder, natuurlijk.”

Ik krijg regelmatig te horen dat “de leeftijd” de oorzaak van het abnormale bewegen is. Besef echter dat hoewel leeftijd zeker zijn rol speelt, het nooit de jaren op de teller zijn die ervoor zorgen dat een hond moeilijker beweegt. Er zijn altijd onderliggende oorzaken, die we wel degelijk kunnen verhelpen en/of ondersteunen. Je hond hoeft dus niet de rest van zijn leven zo moeilijk op te staan, te gaan liggen/zitten, ergens op/onder te kruipen, te wandelen, … 

“Hij mankt niet zo vaak, dus het valt wel mee.”

Hoe duidelijk een hond mankt, staat vaak niet in relatie met hoe erg de aandoening is. Een hond is immers een meester in compenseren!

Denk maar aan de hond met een gedeeltelijke voorste kruisbandscheur in zijn knie door een degeneratief proces. Meestal valt dit de eigenaars het eerst op door een plotse verkeerde beweging waardoor de hond tijdelijk niet op zijn poot steunt of heel erg mankt. Na een tijdje verminderd dit manken en uiteindelijk lijkt de hond zich weer helemaal normaal te bewegen. Heel vaak valt het professionelen toch op dat de hond in die fase compenseert om de pijnlijke knie te ontlasten. En dan gaat de bal aan het rollen: de kruisband scheurt alsmaar verder en op heel wat andere plaatsen in het lichaam ontstaan er pijnlijke zones door overbelasting. 

De gouden regel: als je hond abnormaal beweegt, laat dit zo snel mogelijk nakijken door een dierenarts, orthopedist, fysiotherapeut, osteopaat, … 

Een hond kan om verschillende redenen mank zijn:

  1. Een extern object kan ervoor zorgen dat je hond abnormaal stapt, vb. Een klein steentje tussen zijn voetzooltjes
  2. Een interne aangeboren abnormaliteit kan de normale beweging beperken, vb. Een foutieve aanleg/groei van de teentjes
  3. Disbalans/abnormale spanning in spieren kan manken uitlokken, vb. Een verkrampte kuitspier
  4. Een blessure kan plots manken creëren, vb. Een fractuur na een verkeerde beweging
  5. Een ‘ouderdoms’letsel kan de abnormale beweging geleidelijk aan doen ontstaan, vb. Een pees/ligamentruptuur door een degeneratief proces

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker om alle kwaaltjes en de ergheid van de kwaaltjes terug helemaal naar nul te brengen. 

Je kan er ook voor kiezen om jouw hond preventief te laten nakijken zodat de compensaties reeds gevonden worden alvorens ze een groot probleem vormen. Mijn advies is om jonge opgroeiende honden, oudere honden, sport/werkhonden halfjaarlijks en de volwassen gezonde honden jaarlijks door deskundige handen te laten gaan. 

 

Laat je begeleiden om jouw hond zo lang mogelijk lekker vrij te laten bewegen. Succes!

 

Een reactie achterlaten