Je hond laten zwemmen? Heerlijk!

💦🐶🐾 Je hond laten zwemmen… Heerlijk! 🐾🐶💦

Wij geven hier alvast enkele tips mee zodat jullie zwempartijtje een echt feest wordt:

🏝 Locatie

Let er op dat je hond altijd zelf in en uit het water kan., dat er geen te sterke (onder)stroming is en dat de bodem geen gevaarlijke materialen (vb. Rotsen, takken, rotzooi,…) bevat waar je hond zich aan kan bezeren.

Bedenk dat je hond ook lang niet overal mag zwemmen.  Niets vervelenders dan iemand die je op de vingers komt tikken tijdens jullie ontspanningsmomentje. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer echte hondenzwembaden/-vijvers waar je terecht kan. Ja hoor, die zijn speciaal ontworpen dat je viervoeter zijn zwempartij zo veilig mogelijk verloopt.

🌊 Zwemwaterkwaliteit

Hoe hoger de watertemperatuur en hoe stiller het water staat, hoe makkelijker allerlei bacteriën zich kunnen vermeerderen. Denk maar aan blauwalg, botulisme, leptospirose, … Afhankelijk van hoe erg het water besmet is, kunnen honden hierdoor ziek worden: soms dagen later, soms zeer snel; soms matig ziek, soms fataal; … Twijfel je over de zwemwaterkwaliteit, laat je hond dan niet in het water. Is je viervoeter toch reeds in contact gekomen met verdacht water, spoel hem dan onmiddellijk af en neem contact op met je dierenarts.

🌡 Watertemperatuur

Heel vaak ligt de watertemperatuur een stuk lager dan de luchttemperatuur. Voornamelijk zeer jonge en oude honden, maar ook de gewone volwassen honden kunnen last ondervinden door een plotse koudeschrok van het water. Denk maar aan spierkrampen, zenuwpijnen (cold water tail),… Warm je hond goed op en laat hem vervolgens rustig wennen aan de koudere watertemperatuur alvorens je hem helemaal te water laat.

🏊‍♂️ Behoeftes

Je hond kan tijdens het zwemmen zijn behoeftes niet doen. Om hem van ongemakken te besparen, kan je hem dus beter eerst grondig uitlaten. Zwemmen stimuleert ook de darmpjes, dit betekent dus dat ze nadien vaak snel opnieuw hun behoeftes moeten doen.

🥤 Drinken

Zwemmen maakt je hond best dorstig nadien. Zwembadwater, zwemvijverwater, zeewater, rivierwater,… allemaal niet ideaal om je hond van te laten drinken. Neem dus zeker voldoende drinkwater mee en spoel je hond na het zwemmen af zodat hij niet al het water op zijn vacht oplikt.

🤽‍♀️ Speelgoed 

Speel je graag met je hond in het water? Kies dan voor kwalitatief drijvend materiaal. Speelgoed dat naar de bodem zinkt, kan je hond uitlokken om ernaar te happen/duiken waardoor hij veel water binnen neemt. Hoe dan ook zal je hond een portie water binnenkrijgen, maar zoals je ondertussen weet, proberen we dit zoveel mogelijk te beperken. Als je een steen, hout of een stok gebruikt, bedenk dan dat dierenartsen boeken kunnen schrijven met de meest spectaculair shockerende foto’s van honden die zich met zulk materiaal bezeerd hebben.

🚣‍♂️ Zwemvesten

Honden hebben zelden (zelf)kennis als het om (eigen)grenzen gaat… Stel dat je net te laat inschat dat je viervoeter het lastig krijgt in het water, kan een zwemvest levensreddend zijn. Sommige rassen zijn zodanig gebouwd dat ze eigenlijk zeer veel moeite moeten doen om mooi te drijven. Denk maar aan de Franse Bulldog, American Stafford, Pitbull, … Daarnaast hebben de meeste zwemvesten handige handgrepen of bevestigingsringen waarmee je je hond in het water kan begeleiden. 

Bovendien levert het de allerleukste foto’s op, gebruik die superleuke schattige zwemvesten dus schaamteloos!

 

Met dit weer is niets fijner dan je hond heerlijk te laten zwemmen… Maar let je er wel even op dat het veilig gebeurt?
Laat je hond dan maar lekker genieten van de verfrissing!
Jelte & Kelly🍀👋

Een reactie achterlaten