Keep Canifit in Mind Body

Physiotherapy, to keep your dog's body in balance
20190726_120019
87303485_209186020484603_4792748456508653568_n

Jong, oud, gezond, gewond,...

Fysiotherapie voor honden

Eén van de grote drijfveren om fysiotherapie voor dieren in de kijker te brengen, zijn de kleine maar belangrijke kwaaltjes van het bewegingsstelsel bij honden. Honden die net wat moeilijker of minder lang kunnen bewegen en/of die we nog niet dadelijk diergeneeskundig willen behandelen, die kunnen heel veel baat hebben bij fysiotherapie. In de humane geneeskunde is het logisch dat sporters, jonge mama’s, patiënten met een neurologische en/of orthopedische aandoening, al dan niet na een chirurgische ingreep begeleid worden door een kinesist. Ook bij honden is het reeds aangetoond dat fysiotherapeuten kunnen helpen met het verminderen van pijn en een vlotter herstel. Aan de hand van verscheidene manuele en fysiotechnieken kan een fysiotherapeut de beweeglijkheid en kracht van gewrichten, spieren, pezen en ligamenten verbeteren en/of herstellen.

Fysiotherapie

Tijdens het allereerste bezoek leren we elkaar kennen en voer ik een fysiotherapeutisch onderzoek uit. Hierbij leg ik de nadruk op de spieren, de gewrichten, de ligamenten, de pezen en de zenuwbanen. Terwijl probeer ik de hond op zijn gemak te stellen zodat hij leert dat mijn aanrakingen met de allerbeste bedoelingen zijn. Afhankelijk van wat het onderzoek ons vertelt, stel ik dan een behandelplan voor. 

Net zoals bij mensen kan een hondenfysiotherapeut via verschillende technieken te werk gaan. Afhankelijk van de bevindingen tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek en het stadium van de revalidatie, worden de behandeltechnieken gekozen. Ervaring leert dat de beste keuze diegene is waarbij we het probleem het best aanpakken én waarbij de hond en zijn baasje zich het beste voelen. Een fysiotherapeutische behandeling werkt eens zo goed als we een fijne ontspannen samenwerking hebben. 

Op het einde van iedere sessie haal ik aan wat en hoe jullie thuis samen kunnen oefenen.  

Kostprijs

Eerste consultatie

50incl.BTW

Behandeling

45incl.BTW

Afspraak maken:

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een behandelingsmethode waarbij een fysiotherapeut gebruik maakt van water. Een deel van de patiënten hebben hier baat bij omdat ik hen kan stimuleren om oefeningen uit te voeren zonder dat ze hun eigen gewicht dienen te dragen. 

 

 

Waarom hydrotherapie?

 • Acute of chronische (gewrichts-)pijn
 • Pre- en postoperatieve rehabilitatie
 • Verbeteren beweeglijkheid
 • Verbeteren kracht
 • Verminderen spierspasmen
 • Gewichtsverlies

Kostprijs

Hondenzwembad

50incl. BTW
 • Prijs zwembad inbegrepen
 • Ter plaatse te betalen

Afspraak maken:

Loopbandtraining

De meerwaarde van een loopband varieert van gewone beweging tot conditietraining, krachttraining en revalidatie. Anders dan tijdens de dagelijkse ontspannende wandeling vraagt de loopbandtraining een ware concentratie van de hond. Beide zijn dus niet te vervangen door elkaar, maar vullen elkaar aan om samen aan alle behoeftes van jouw hond te voldoen. 

 

Waarom Loopbandtraining?

 • bevorderen van normale gewrichtsontwikkeling bij de jonge hond
 • bevorderen van gewichtsverlies bij de obese hond
 • bevorderen van normale beweging bij de senior hond
 • revalideren van de geblesseerde hond
 • verbruiken van energie bij de actieve hond
 • ondersteunen van gedragstraining 
 • behelpen van het baasje door alle weer en wind

Kostprijs

Loopbandtraining

15incl BTW
 • 20min
 • 10-beurtenkaart: 10 sessies + 1 gratis
 • Puppygewenning: €10

Afspraak maken:

Sportcontrole

Iedere hond die sport, geeft zich steeds voor de volle 100%, wat van hen topatleten maakt. Net zoals topatleten, verdienen zij dan ook op regelmatige basis een volledige check-up zodat alles naar behoren blijft werken.

 

Tijdens een sportcontrole wordt het cardiovasculair stelsel, het ademhalingsstelsel en het bewegingsstelsel onder de loep genomen. De hartslag, hartfrequentie en ademhaling worden grondig beluisterd. De beweeglijkheid van alle gewrichten en de kracht en massa van alle spieren worden getest. Tot slot krijgt onze hondenatleet een massage stretching waarbij heel zijn lichaam tot rust kan komen.

Om je hond sterker te maken in zijn lichaam, kan je hem specifieke oefeningen aanleren. Voor meer informatie, klik hier.

Kostprijs

Sportcontrole

55incl.BTW

Afspraak maken:

Massage

Net zoals jijzelf kan ook je hond af en toe genieten van een massage. Denk maar aan de impact op een lichaam na een drukke trainings-/wedstrijdperiode, na het doormaken van een slepende ziekte, na een stresserende verhuis, gezinsuitbreiding, vakantie, … Door middel van verschillende massagetechnieken laat ik je viervoeter fysiek en mentaal zo goed mogelijk tot rust komen.

Wil je hier graag thuis zelf mee aan de slag? Dan kan ik je dit aanleren tijdens een privéles. Indien er voldoende interesse is, kan er ook een workshop georganiseerd worden. Voor verdere informatie, neem gerust contact op via mail@canifit.be

Kostprijs

Massage

35incl.BTW

Afspraak maken:

Fitness

De meeste eigenaars verwachten dat honden hun lichaam correct oriënteren in de omgeving zonder dat ze hun dit eigenlijk aanleren. Honden doen dit deels van nature uit, maar indien je graag actief met je hond bezig bent, is een diepgaandere training hierin zeker aangewezen. Honden moeten zonder na te denken controle hebben over hun lichaam bij allerlei bewegingen. Een hond die bewust is over het kunnen van zijn lichaam en een grondige balans heeft, zal niet alleen betere prestaties leveren, maar ook veel minder vaak kwetsures oplopen.

Over mezelf...

Ik groeide thuis op met verschillende opvanghonden en deed in meerdere asielen vrijwilligerswerk. Met mijn eigen honden beoefende ik de klassieke gehoorzaamheid, clean boot hunting, canicross en bergtochten, maar mijn echte passie bleek agility te zijn. Sinds 2011 heb ik zelf met verschillende types honden trainings- en wedstrijdervaring en ondersteunde ik reeds meerdere teams tijdens trainingen en wedstrijden. De jaren in de verschillende hondensporten, deden me beseffen dat zeer veel honden blessures oplopen omwille van een gebrek aan goede voorbereiding op een sportcarrière. Ik studeerde af als dierenarts kleine huisdieren aan de universiteit in Gent met als eindwerk “Diergeneeskundige aspecten bij agility”. Sinds dan verdiepte ik me in het onderwerp en liep ik stages bij verschillende dierfysiotherapeuten en honden(fitness)trainers. Ondertussen volgde ik de bijkomende opleiding tot hondenfysiotherapeut aan de UGent. Ik besef dat we in een tijdperk leven waarbij kennis en kunde zo snel evolueren, dat we het aan onszelf verplicht zijn om continu te blijven bijscholen. Zo heb ik reeds een congres en een bijkomende opleiding voor sportgeneeskunde bij honden in de nabije toekomst gepland. Als dierenarts en hondenfysiotherapeut ben ik immers nooit volledig klaar met bijleren!

Opleidingen

 • UGent: Master Diergeneeskunde 
 • IPV UGent: Inleiding tot de Dierfysiotherapie
 • Nimble-K9: Conditioning Workshops with Jana Gams (Dogs4Motion)
 • IPV UGent: Fysiotherapie Hond
 • Veterinary European Physical Therapy & Rehabilitation Association: Evolutions in Sports Medicine and Rehabilitation: From diagnosis to Top-level sports
 • Friendly With Dogs-congres 
 • Nimble-K9: Fitness and Body Awareness workshops with Bobby Lyons
 • Canibou & Paws&Balance: Basic Manual Therapy of the Canine Spine & Myofascial Manual Therapy by Laurie Edge-Hughes

Ik ben er voor jou en jouw beste vriend!

Neem contact op!

En bespreek hoe we samen jouw hond het best kunnen helpen

Locatie

Grootveld 126
3293 Kaggevinne (Diest)
Vlaams-Brabant
België

MOBIEL

+32 493 85 42 46

MAIL

fysio@canifit.be

In samenwerking met